A megfelelő étkezőszék kiválasztása, bizony nem mindig egyszerű feladat. Számos szempontot figyelembe kell vennünk és nagyon fontos, hogy igyekezzünk minőségi darabot kiválasztani magunknak.

Tény, hogy az emberek általában nem szoktak nagy jelentőséget tulajdonítani ennek a helyiségnek, pedig ez a nagy családi étkezések és az azt követő meghitt beszélgetések színtere.

Az étkezőszék esetében meglepően sok lehetőségünk van a piacon, de hogyan válasszuk ki a leginkább megfelelő darabot? Segítségünkkel most könnyedén kiválaszthatod a tökéletes étkezőszék alternatívát. Lássuk milyen irányból érdemes megvizsgálnunk ezt a kérdést.

Kényelmes Étkezőszék

Sokan azt gondolják, hogy nem töltünk túl sok időt ezeken a székeken, ezért nem is fokozottan fontos, hogy kényelmes legyen. Pedig könnyen rányomhatja a bélyegét a közös családi étkezésekre egy nem megfelelően kényelmes étkezőszék.

Bár rövid ideig tartózkodunk rajta alapvetően, mégis fontos a rajta eltöltött idő minősége. Tehát koncentráljunk arra, hogy lehetőség szerint minőségi darabot válasszunk ki. Később meg fogja hálálni a kiválasztást.

Ráadásul az sem elhanyagolható szempont, hogy egy jó minőségű étkezőszék hosszú éveken keresztül hűségesen kiszolgálja az igényeidet. Sokan igyekeznek spórolni ezeken a bútorok és inkább a nappali bútort részesítik előnyben, de mi mégis azt ajánljuk, hogy fordítsunk figyelmet az étkezőben elhelyezett bútorra is. Legalább akkorát, mint az otthonunk más helyiségeire.

Hátra tudunk dőlni?

Az étkezéshez mindenképpen hozzátartozik, hogy hátra tudjunk dőlni, ezért mindenképpen előnyt élveznek a háttámlával rendelkező székek. Nyilvánvalóan ezek a darabok némileg drágábbak, azonban megint visszakanyarodhatunk ahhoz a kérdéshez, hogy nem érdemes olcsóbb verziót választani, mert nem lesz elég kényelmes, hogy minőségi élményt nyújtson az étkezés során. Tehát nyugodtan preferáljuk a háttámlával rendelkező étkezőszék alternatívákat.

Megfelelő párosítás

Amikor kiválasztjuk a megfelelő étkezőszéket, fordítsunk nagy gondot rá, hogy tökéletesen passzoljon az asztal stílusához. Ha szeretnénk kiemelni az enteriőr hangulatvilágából az étkezőt, nem probléma, ha egy kicsit eltérő stílussal operálunk, azonban az asztalhoz mindenképpen illeszkednie kell megjelenésben a kiválasztott étkezőszék bútorunknak.

Azok a stílusok,amelyek egy kicsit keverhetőek egymással a skandináv és a modern, esetleg a loft és a klasszikus stílusok. Egyre gyakoribb mostanában a lakberendezés világában, hogy 4 egyforma és két különböző szék kerül kiválasztásra. Ezzel nyugodt szívvel variálhatunk, hogy egy kicsit egyedivé tegyük ezeket a bútorokat és az étkezőnk megjelenését.

Étkezőszék Ápolása

Természetesen a kiválasztás során az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen könnyen tisztítható, ápolható a kiválasztott étkezőszék. Amit érdemes tudni a különböző anyagok ápolásáról. Amennyiben fém étkezőszéket választunk, akkor érdemes egy kis tisztítószeres ronggyal áttörölni, gondosan ügyelve rá, hogy ne maradjon nedves.

Ez azért fontos, mert ha nedvesen hagyjuk, könnyebben korrodálódhat. A fa étkezőszék esetében érdemes a fa ápolására kifejezetten javasolt tisztítószert alkalmaznunk, hogy megőrizze a minőségét. Mindenképpen érdemes egy kis odafigyelést adnunk a természetes anyagok ápolásának. Ezzel szemben például egy kicsit “igénytelenebb” anyag az MDF, mert nem szükségszerű folyamatosan faápolóval lekennünk. Bőven elegendő egy egyszerű tisztítószeres rongy is a kezeléséhez.

A műanyag étkezőszék esetében pedig egy egyszerű vizes rongy segítségével tisztíthatunk. Persze természetesen minden anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. A fémből és fából készült bútorok lényegesen kevésbé sérülékenyek, mint egy műanyag étkezőszék például.

Az MDF-ből készült étkezőszék palettán természetesen többféle minőséggel lehet találkozni a piacon. Vannak kifejezetten strapabíró darabok, melyek ugyancsak a fához hasonlóan hosszú évekig megőrzik minőségüket. Attól, hogy egy étkezőszék nem tömör fából készült, még lehet minőségi darab, ezt érdemes szem előtt tartanunk.

Étkezőszék stílusok szerint

Vizsgáljuk meg egy kicsit mélyrehatóbban, hogy milyen stílusú étkezőszék alternatívákkal találkozhatunk a piacon. Melyek a legnépszerűbb irányzatok napjainkban a lakberendezés terén.

Skandináv stílus

A skandináv étkezőszék kétségtelenül az egyik legnépszerűbb darab a piacon. Letisztult és modern vonalvezetésének köszönhetően igazán lehengerlő megjelenést nyújt. Természetesen mindezt úgy, hogy közben egyáltalán nem hivalkodó formában teszi ezt meg. Nem is véletlen, hogy rendkívül sokan választják ezeket az termékeket a piac kínálatából.

kép alt: étkezőszék, étkezőszék webáruház, étkező, lakberendezés, belsőépítészet

Loft

A loft stílus alapvetően azokból az időkből való, amikor a 2. világháborút követően üressé vált gyár épületekből több kisebb lakást alakítottak. Ezeket a lakásokat többnyire hátrányosabb anyagi helyzetben lévő művészek vásárolták meg, mivel bőven piaci ár alatt hozzá lehetett jutni ezekhez az otthonokhoz.

Ebből kezdődött el a Loft iparias stílusa, melyhez hozzátartoztak a fémből készült bútorok, vascsövek és általánosságban ezekben a gyárépületekben megtalálható stílusjegyek.

kép alt: étkezőszék, étkezőszék webáruház, étkező, lakberendezés, belsőépítészet, loft, loft szék

Modern stílus

A modern stílus közel áll a skandináv irányzathoz, ami a letisztult megjelenést illeti, azonban lényegesen nagyobb teret enged a színek kibontakozásának. Itt már nem feltétlen csak a hidegebb színárnyalatok irányadóak, jellemzően találkozhatunk melegebb színekkel is. A formákat illetően találkozhatunk lekerekített, domború darabokkal és igen sok esetben megtalálhatóak a magasfényű színárnyalatok is a stílus horizontján.

kép alt: étkezőszék, étkezőszék webáruház, étkező, lakberendezés, belsőépítészet, modern szék

Klasszikus

A klasszikus stílusra jellemzőek a nagy belmagasságú helyiségek és az elegáns, lekerekített formák. Anyagot tekintve ezeke a bútorok az esetek nagy részében vagy tömörfából vagy strapabíró MDF-ből készülnek. Mivel alapvetően a sötétebb bútorokból áll a stílus, ezért mindenképpen a fényes, világos belső terekben érdemes elhelyezni ezeket az alternatívákat. Általában nagy ablakok előtt szokták pozícionálni az étkezőasztalt és a hozzá tartozó székeket.

kép alt: étkezőszék, étkezőszék webáruház, étkező, lakberendezés, belsőépítészet, klasszikus szék

Köszönjük, hogy elolvastad. Ha szeretnél mélyebben elmerülni az étkezőszék világában, nézz körbe a www.premiumbutor.hu webáruházban!

(szponzorált cikk)